Bollen är rund, allt kan hända…

IMG_0951

Jag går förbi tv:n och ser att ett reportage om Zlatans landslagskarriär är igång. Fotbollsintresserad som jag är så dröjer det inte länge förrän jag är klistrad framför tv-rutan. Zlatan är en unik spelare, en av världens bästa spelare, som kommer från förorten Rosengård, platsen som fått lite uttrycket myntat ”kan det komma något gott från Rosengård”. Programmet lyfter många fantastiska minnen från hans karriär men en reporter sätter ord på något mer i slutet av programmet. Han nämner lite att det största arvet efter Zlatan är inte allt det spektakulära han gjort utan hoppet han har gett många killar och tjejer. Att det går att lyckas oavsett vem man är och varifrån man kommer. Och det kommer sätta avtryck i många personer efter honom som har sett att det går att lyckas. Zlatan kan därför vara en viktigt förebild för de som vill lyckas inom fotboll, för när folk pekar på hans karriär så är det inte bara ord utan också handling.

För ungefär 2000 år sen var det en man som gjorde lite en liknande resa men dock ofantligt mycket större. Det var en pojke som föddes i ett stall i Betlehem och växte upp i ”förorten” Nasaret. Jesus gjorde fantastiska saker där döden på korset är klimaxen där han försonade världen med Gud. Han visade vägen för folket då och visar vägen för oss idag. Han är den största förebilden som man kan ha och han kallar oss att följa i hans fotspår. I Zlatan termer så ber han oss ta fram bollen och börja lira och börja tro på att det är möjligt att leva ett liv likt honom. Att tro på att det är möjligt att oavsett vem du är eller vart du kommer ifrån kan du få bli en lärjunge till honom och en förebild i tron.

Och en av de många skillnaderna mellan Zlatan och Jesus är att Jesus faktiskt kan lova att om du tror på honom och börjar lira boll med honom så kommer du vinna ditt livsmatch och kan få bli en förebild i efterföljelsen av Jesus som kan påverkar många generationer i framtiden.

Bollen är rund allt kan hända…

Mvh Max Arvidsson – Ungdomsledare