En ursäktande tro

Hej! Det är jag som är Louise Malmborg och nyanställd ungdomsledare i församlingen. Jag har fått vara med och kicka igång en ny termin med ungdomsgruppen tillsammans med fantastiska ledare och ungdomar. Jag är så tacksam över den här anställningen och vill verkligen tacka för förtroendet jag fått.

Förutom att jobba som ungdomsledare  är jag också studie- och yrkesvägledarstudent. I förra veckan fick vi i skolan uppgiften att hålla ett kort argumenterande tal för en del av klassen och jag tog nervöst beslutet att tala om Jesus och argumentera för hans uppståndelse. Detta var inget som föll mig särskilt naturligt, snarare tvärt om. Jag försökte skjuta undan tanken i flera dagar men beslöt mig till sist för att anta utmaningen. Gruppen jag skulle tala inför bestod av klasskamrater jag ännu inte kände och jag hade inte talat med någon av dem om min tro tidigare. Under talets gång fick jag för mig att gruppen stirrade skeptiskt på mig och var upprörda över mitt val av ämne. Men när de efteråt gav mig feedback visade det sig att så inte alls var fallet. Många menade att jag hade låtit alltför ursäktande och att jag borde förmedlat mina för-argument med ännu större säkerhet. Någon sa också att jag felaktigt antagit att de alla tänkte likadant och att det var synd, för det kunde jag ju inte veta.

Mina klasskompisars feedback var väldigt nyttig för mig. Jag insåg att jag ofta antar att de som själva inte är kristna är skeptiska mot min tro och helst inte vill höra om den. I detta fallet hade jag större fördomar mot mina icke-kristna klasskompisar än vad de hade mot mig. Och hur kunde jag ens veta att de inte var kristna? De visade sig att de i själva verket var både öppna och intresserade och en av dem menade att hon hade en tro. Och även om de skulle vara skeptiska så är det väl inte meningen att jag ska ursäkta mig för min tro? Tänk om vi fler kristna istället för att inta en ursäktande eller i bättre fall försvarande ställning skulle börja försöka övertyga andra på ett naturligt och öppet sätt? Då tror jag att vi skulle få långt fler intresserade gensvar än vi tror.

Peace!