Den barmhärtige samariten 2014

Hej!
Idag handlade Magnus predikan om mannen som låg mörbultad och skadad i ett dike. Magnus pratade om att prästen och leviten skyndade förbi men den barmhärtige samariten stannade och hjälpte mannen. Prästen och leviten följde sitt protokoll där de skulle hålla sig rena. Samarien tänkte utanför sitt regelverk. Sammantaget kan man väl säga att en människa som visar barmhärtighet även om det går utanför hans protokoll eller regler är den som verkligen visat sig från sin bästa sida. Det Jesus berättade om i denna liknelse utspelades för två tusen år sedan, men för mig var det denna vecka, i Sverige, år 2014.
.
På väg hem från jobbet i tisdags cyklade jag hemåt , men i nästa stund låg jag mörbultad och skadad i ett dike precis som mannen i liknelsen. En hjullastare körde rätt ut på vägen och jag träffades av skopan och föll sen under den. Jag skrek för full hals så föraren skulle se mig och inte köra vidare. Han stannade och rusade ut.
.
Jag hade ont i hela kroppen efter närkontakten med hjullastarskopan och marken, var chockad och full av grus i hår ansikte och mun.
Nu i Sverige år 2014 finns ju ambulans, brandkår och polis; vilka samtliga snabbt trängdes på olycksplatsen så problemet var ju inte att få hjälp med mina skador. Det skötte ambulansen och därefter akutmottagningen på SUS Lund om.
.
När jag kommit hem från sjukhuset  var jag blåslagen över hela kroppen och hade ont överallt men vid liv och (faktiskt) utan benbrott. Det är ett stort tacksägelseämne att Gud vakade så väl över mig. Där fick alla hans skyddsänglar jobba på övertid.
.
Men mina kläder och kängor var förstörda, cykel och cykelväskan gråbruna av all  smutsig gyttja samtidigt som cykelhjälmen var förbrukad. Jag ringde mitt försäkringsbolag där jag har en sjuk- & olycksfallsförsäkring och trodde att allt skulle ordna sig.
.
Men ack nej………… De, liksom prästen och leviten,  höll på sitt protokoll. De kunde inte betala ut någon ersättning när motorfordon var inblandade utan uppmanade mig att ringa polisen och få veta vilket försäkringsbolag hjullastaren har sin trafikförsäkring i. Jag ringde polisen och fick veta att hjullastaren inte var registrerad och därmed saknade trafikförsäkring. Då fick jag åter igen ringa mitt försäkringsbolag, som återigen meddelade att de inte kunde ersätta något.

.
Nu var jag totalt slut. Att ringa till företag numera innebär att man skall göra val på val i telefonen: ”Tryck ett för skada, tryck två för fakturafrågor…………….” Sen, efter alla val, får man vänta i evigheter  innan någon förhoppningsvis till slut svarar. Av försäkringsbolaget hänvisades jag nu till Trafikförsäkringsföreningen, som ersätter då trafikförsäkring saknas. När jag väl kom fram dit meddelade de att efter anmälan skulle det tillsättas en utredning som skulle visa om jag hade rätt till ersättning eller ej.
.
Det var den 4 februari; alltså mitt i vintern som detta hände. Skulle jag gå runt och frysa i väntan på utredningen. Jag behövde en ny vinterjacka, termobyxor och cykelhjälm omgående; inte efter en långdragen utredning. Eftersom hjullastaren körde upp på vägen från ett företag så antog jag att föraren var anställd där på företaget. Jag ringde dit och fick tala med VD:n. Han beklagade vad som hänt och undrade hur jag mådde. Jag berättade om mina skador samt förklarade att just nu behövde jag en ny vinterjacka, termobyxor samt cykelhjälm. Jag berättade också om alla mina försök att få ersättning. Då svarade denna samariten, förlåt egenföretagaren, så här:
Det du behöver går att köpa i en sportaffär nere i stan. Jag ringer genast till dem och säger att du kommer så får de fakturera mig  varorna sen. Han följde inte sitt protokoll, utan sitt hjärta. Han var en barmhärtig samarit som ordnade det jag behövde utan utredningar och papper hit och dit. Det är sån jag hoppas vi alla kan vara när vi får chansen att hjälpa vår nästa.
.
Hälsningar
Liza Kullenberg – medlem i EFS-kyrkan