Kristna med klent förstånd

I går fick jag en del spydiga kommentarer på jobbet, efter tidningarnas presentation av den amerikanska studie som visar att troende har lägre IQ än icke-troende… Nu är det ju så att jag inte alltid är helt troende, i alla fall inte när det gäller det där med undersökningar och statistik. Dock är det inte helt förvånande då det till och med står i Bibeln att Gud utvalt det dåraktiga, det som andra ser ner på, och att talet om korset för många uppfattas som dårskap. Paulus går så långt som till att skriva att Gud faktiskt dolt sanningen för dem som är kloka och att vi behöver bli som barn för att ta emot Jesus.
.
Nu tror jag i och för sig inte att Gud favoriserar människor med klent förstånd, men jag tror definitivt att det är svårare för den som ser sig själv som en av de smartaste människorna i världen att vända sig till en högre makt och våga lita på denna. Så egentligen är det väl de smarta som är ganska korkade. Vad vinner man till exempel på att diskutera huruvida livbåten håller eller om den verkligen finns när båten håller på att sjunka? Eller på att inte våga använda datorn förrän man helt förstår hur den är konstruerad? Och hur mycket kärlek får man egentligen uppleva om man försöker förstå och analysera den innan man vågar ge sig hän?
.
Nej, jag håller helt enkelt med Paulus om att vishet ibland kan vara ett handikapp, och skulle eventuellt någon anse att jag raljerar med de smarta så fall skyller jag bara på mitt låga IQ!
Annika Lilja – Bloggreporter