Alfons och odjuret

Satt precis och läste igenom en del gamla inlägg på min privata blogg och tyckte att detta var ganska tänkvärt. Det är skrivet för cirka två år sedan i samband med att Gardells söndagsskola (tror jag programmet hette) gick på TV.
 …..
”För Gardell verkar begreppet synd vara ett stort problem. Och visst, det är ett problem för många av oss. Det är ett problem att vi ganska ofta gör saker som vi inte egentligen tänkt och efteråt ångrar.
I  barnboken Alfons och odjuret råkar Alfons bli jättearg och slår därför till en liten kille så att han får näsblod. Alfons vet, trots att han är ung, att det här inte är bra. Man ska inte slåss. Och man ska framför allt inte slå någon som är mindre. Alfons reagerar sunt; Han får dåligt samvete och vill be lillkillen om förlåtelse. På kvällen när han ska sova känns det som om det ligger ett odjur under sängen. Nästa dag försöker Alfons få kontakt med lillkillen, men hittar honom inte och för varje kväll som går blir odjuret  allt större.

Precis så tycker jag det är med synden. En sund människa som fått lära sig vad som är rätt och fel, känner ganska fort av att man gjort fel, och reagerar med dåligt samvete. I sagan om Alfons, berättar han inte för någon vad som hänt, utan går ensam omkring med sitt gnagande samvete. Men OM Alfons hade berättat för sin pappa, vad tror ni pappan sagt?

– Äh, det var väl inte så farligt! Du är ju en fin kille, Alfons. Jag älskar dig precis som du är. Tänk inte mer på det, du!

Eller kanske:

– Ja, men Alfons. Tänk inte på det. Alla gör fel ibland. Vi människor är sådan. Vi kan inte hjälpa det.

Nej, jag tror att Alfons kloka pappa hade insett att Alfons, både för sin egen skull och för lillkillens, behövde be om förlåtelse. För att kunna gå vidare, för att lära sig något och för att kunna sova gott, utan ett odjur under sängen.

Varför skulle Gud vara mindre smart än Alfons pappa? Han vet att vi gör fel ibland och att vi då behöver be om och få förlåtelse. För att kunna gå vidare, lära oss något och för att kunna sova gott utan ett odjur under sängen.”

Annika Lilja – Bloggreporter