Sugar Man och drömmen

Om några timmar är det Oscarsgala borta i USA, där en film av en svensk regissör tävlar om priset Bästa utländska film med dokumentären ”Searching for Sugar Man”. Filmen handlar om sångaren Rodriguez som drömde om att kunna leva på och påverka med sin musik. I USA gick det inte alls att marknadsföra hans låtar och han drog sig istället tillbaka till en anonym tillvaro som byggnadsarbetare.

Samtidigt i Sydafrika: En tjej kommer dit med en av Rodriguez skivor, vilken blir oerhört omtyckt och sprids med hjälp av kassettband och senare också importeras av ett skivbolag. Samtidigt florerar en massa rykten om vem denne sångare är och länge tror man att han är död. Efter ett tag bestämmer sig dock en liten grupp för att gå till botten med mysteriet och upptäcker att Rodriguez lever. Under stor spänning bjuds han ner till Sydafrika där hans konserter fylls av 10 000 fans. Plötsligt är denne åldrande man känd och berömd. Hans låtar sjungs av både stora och små och har varit ledstjärnor i det vita apartheidmotståndet.

Filmen är hur gripande som helst och får mig att tänka på hur viktigt det är att ha en dröm, och hur en liten människa kan påverka så många, till och med när hon inte ens är medveten om det.

I en gammal sång som sjöngs av Bengt Johansson på 80-talet lyder refrängen så här:

Men nere i församlingens lilla sal
på bästa möjliga sändningstid
knäpper tanterna sina bibelfodral
och bereder sig på att ta över

Jag tänker ofta på de där ”tanterna”. De syns inte så mycket och står inte på några stora estrader, men ändå är det kanske de, som genom sina böner, påverkar världen mest, till och med när de inte ens är medvetna om det.

Så fortsätt drömma, be och låta dig ledas av Gud, så kommer du också att påverka människor och i förlängningen världen genom den du är och det du gör. Kanske kommer du inte få stå på scen inför 10 000, men genom kontakten med himmelens och jordens skapare står du på sätt och vis alltid på en större scen…även om du inte är medveten om det.

Annika Lilja – Bloggreporter