En eloge till alla ensamstående föräldrar

Denna vecka smakar jag på hur det skulle kunna vara att leva som ensamstående mamma.  Mannen är borta (han återkommer dock snart….) och jag kör hela baletten med hämta och lämna, ledsna barn, smutsiga byxor, mat och disk. Hur är det då?

Jo, tack ganska bra faktiskt. Det som är bra med att vara ensam är att jag får all kärlek från mina barn.  Ingen konkurrens här inte (jag brukar nämligen dra det kortaste strået). Det är bara jag som är solen på deras himmel. Mysstunderna är mina, bönerna är mina, tankarna berättas för mig.

Det är dessa saker som är positiva, men sen är det nog inte mer.  För även om jag får allt det fina, får jag också allt det fula. Trötta barn som inte vill iväg till skola och dagis, ingen snyter deras näsor eller tvättar deras kläder mer än jag. Fast det svåra är inte främst det praktiska. Det är tyngden av att vara ensam med alla beslut som är tuffast . ”Vad tror du om grabbens humör”? Eller ”varför har tjejen utslag runt munnen?”, det finns ingen jag kan ställa dessa frågor till. Och när barnen har lagt sig råder tystnaden, inte den självvalda och goda utan den där tystnaden där man längtar efter ett samtal.

Så till alla er som brottas med tyngden av alla beslut själva; jag beundrar er! Och vad jag önskar att er börda fick lättas ibland.  Då hoppas jag att ni går till honom som har lättat min börda denna vecka.

Jag påminner mig själv att jag inte är ensam. För även om känslan finns där, är verkligheten sådan att varje andetag befinner jag mig inför den levande Guden.  Han som ser!  Han som bär och som upprätthåller den här världen.  Många gånger under denna vecka har jag andats Hans namn.  Det kan även du göra; Jesus Guds son, förbarma dig över mig.

På söndag möter vi en man som har smakat på ensamheten; Mose.  Ser så framemot att få spegla mitt liv i Mose liv. För även om han fick leda ett helt folk, tror jag att bördan ofta kändes tung och ensam att bära för honom.

Vi ses då!

Ps. Ser jag lite trött ut, vet ni varför…..Ds.

Pps. Och snälla, snälla, snälla avboka allt du eventuellt har bokat in nästa helg. Då är det nämligen vår enda bibelhelg under heeeela året. Lördag kl 15.30 och 19.00. Missa inte detta! Ingenting är viktigare än detta, inte ens någon form av sport….=) Dds

Marie-Louise Nilsson -Präst i EFS-kyrkan