Stå kvar

Ibland när livet känns jobbigt vill man bara fly, bokstavligt eller mer bildligt talat. Här om dagen läste jag i vår nya andaktsbok om hur en pastor som heter Tomas Sjödin fått upp ögonen för ett bibelord ur Predikaren; Om fienden rasar mot dig ska du inte lämna din post: lugn behärskning hindrar stora misstag. (Pred 10:4)


Efter att ha funderat på detta bestämde han sig för att säga upp sitt jobb och istället börja arbeta som assistent åt en av deras svårt handikappade barn. Nu, när barnet sedan några år inte längre finns i livet, är han oerhört glad över att han inte bara flydde undan det jobbiga utan stannade i det, och fann den lycka som fanns där, och bara där.

Att påstå att allt har en mening, eller att det finns något positivt i allt som sker, tycker jag är ganska naivt. Att barn blir sjuka och dör, att någon utsätts för övergrepp eller att naturkatastrofer inträffar kan nog aldrig betraktas som meningsfullt eller positivt. Ändå är jag övertygad om att man mitt i det svåraste svåra kan finna ett korn av lycka. Inte så att det på långa vägar kan mäta sig med det eländiga…men ändå på något sätt ett hopp i det hopplösa och en tröst i det tröstlösa.

Att förbli i nuet, våga möta smärtan och
finna lyckan som finns där..och bara där. Kanske kan det vara skillnaden mellan överlevnad eller total uppgivenhet.

Annika Lilja – Bloggreporter